Зоологическа градина – София - Нощ на Хотелите
Зоологическа градина – София

Зоологическа градина – София

Зоологическа градина – София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1984 година Зоологическата градина е преместена от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община “Лозенец”, покривайки площ от повече от 360 декара. Зоопаркът е разположен на 15 минути от идеалния център на София и е свързан чрез удобни транспортни връзки с различни части на столицата.

 

Съвременните тенденции за развитие на зоопарковете обособяват четири основни направления на принос в опазването на застрашената природа и биологичното разнообразие. Наред с развлекателната им функция предоставяща отдих на посетителите сред същества от дивата природа, зоопарковете се превръщат в центрове за отглеждане и развъждане на застрашени животински видове посредством кооперативни международни програми и създават база за природозащитно образование и широко приложима научно-изследователска работа.

Следвайки предназначението си на голям атракционен център за отдих и забавление и имайки предвид съвременните функции на световните зоопаркове през декември 1997 година нашият Зоопарк основа Екологичен Научно-образователен Център по идеен проект на Диана Златанова – специалист-биолог и с консултацията чуждестранни специалисти. Зоологическа градина – София се занимава с природозащитна дейност като участва активно в национални и международни програми за размножаване на редки и застрашени видове, например: дневни и нощни грабливи птици; от големите котки – персийски леопард, амурски тигър, евроазиатски рис; от тревопасните – антилопите адакс. Разбира се, Софийската зоологическа градина не е лишена и от представители на животните, познати ни още от детските приказки и станали отдавна неотменима част от културата на българина – европейски вълк, кафява мечка, червена лисица, язовец и други. И възрастни, и деца замират от удивление и възхищение пред хипопотамите, носорозите и слоновете. Впрочем, последните заемат особено място и в символиката на Зоопарка – неизвестно точно кога, но коронованото слонче е избрано за емблема на Зоологическа градина – София. Историята на слоновете в Зоологическата градина още от самото и създаване преди 120 години е неразривно свързана с историята на самата градина.

В трудното време на прехода в Зоологическата градина – София беше създадена своеобразна програма за набиране на допълнителни средства по подобие на английските  зоопаркове – програма за осиновяване на животни. Тази програма действа от 1995 г. И както казва нейният „кръстник”, директорът д-р Иванов, „освен  средства, тя ни донесе нещо неизмеримо по-ценно – приятели на зоопарка.” Всяка година на Лазаровден (съботата преди Цветница) се празнува Ден на осиновителя с тържество и изненади за децата и връчване на паспорти на новите осиновители на животни.

Как да стигнем?
До Зоологическа градина – София може да се стигне с автобуси 120, 122, 102, 93, 88, 83, 64, 67, 66 и 10-ТМ.
Централният вход се намира на бул. „Симеоновско шосе” и до него се стига с автобус № 102 и 67 (спира на самото шосе).
Западният вход се намира на ул. „Сребърна” № 1 и до него се стига с автобуси № 120, 122, 93, 88, 83, 64, 66 и 10-ТМ (спират пред касите на Зоопарка)

Работно време:
Зоологическа градина София е отворена за посетители през цялата година, без почивен ден!

В сила от 01 април 2019 г.
Работно време на касите за билети: 9:30 до 18:00 часа, престой на посетителите в зоопарка до 19:00 часа.
Работно време на администрацията: 8:30 до 17:00 часа. (от понеделник до петък)
Залите „Големи котки, терариум и аквариум” и „Гиганти”  са отворени от 9:30 до 18:30 часа.

Във връзка с протичаща реконструкция достъпът до залите “Примати I”, “Примати II” и  “Примати III” e временно ограничен за посетители!
Всички посетители трябва да напуснат Зоопарка до 19:00 часа.

Карта на Зоопарк: